ApenkooiGym
Foto: Dim Balsem

Apenkooien, hét jeugdsentiment uit je basisschooltijd. Stiekem missen we deze tijd wel en we zijn niet de enigen. De mannen van ApenkooiGym huren gymzalen om met een groep volwassenen de oude gymlessen weer te herleven. En weet je wat? Ze komen ook naar Eindhoven!

Han Balsem, eigenaar van de ApenkooiGym, vindt dat volwassenen ook gewoon mogen gymmen. Want dat is veel leuker dan in de sportschool staan: “Je staat op een loopband jezelf te verheerlijken en op het eind ga je weer naar huis. Daar is helemaal niks aan. Wij willen dat mensen meer plezier uit het sporten halen en hebben zo hebben we de ApenkooiGym bedacht. ”

De leuke spellen van de gymles

Je zou denken dat je bij ApenkooiGym voornamelijk gaat apenkooien, maar dat is niet helemaal waar. Han en zijn team brengen alle leuke aspecten van een gymles terug. “We gaan je geen piepjes-test laten lopen”, zegt Han lachend, “We laten alleen de leuke aspecten terugkomen zoals diamantroof of bunkertrefbal.”

Elke week heeft een ander thema. Je weet dus nooit wat je volgende week gaat doen. Nou ja, de echte nieuwsgierigen onder ons kunnen de meester een appje sturen. “Maar dat appje mag ook met een voorstel zijn”, zegt Han, “Als iemand heel graag een spel van vroeger weer wil spelen dan kijken we of dit in de gymles van die week, of de week daarop, past.”

Gymmen met een 3e helft

Een exacte gymzaal in Eindhoven heeft Han nog niet gevonden. Maar hij weet wel dat het niet heel moeilijk zal zijn: “Het gymzalensysteem in Eindhoven zit goed in elkaar, dus er eentje vinden is niet moeilijk. We hebben alleen twee eisen: het moet makkelijk bereikbaar zijn voor iedereen én er moet een café naast zitten.”

Het sociale aspect van het gymmen is voor Han heel belangrijk: “Als je klaar bent met fitnessen ga je naar huis en zit je weer op de bank. Wij willen met de gymlessen je uit de sleur van werken-eten-sporten-slapen trekken. Gewoon kort een drankje doen en het over de afgelopen gymles hebben.”

Knal de aap

We kennen natuurlijk allemaal de normale regels van het apenkooien: twee tikkers, de vloer is lava en als je af bent dan ben je af. Dat is op zich al moeilijk genoeg, maar voor Han niet. Hij wilde het spel een beetje op z’n kop gooien en bedacht zo ‘knal de aap’: “Het is een combinatie van trefbal en apenkooi. Je hebt nog steeds twee tikkers, maar die noemen we nu jagers. Zij mogen je nu met een trefbal afgooien in plaats van alleen maar tikken.”

Niet alleen de jagers zijn ‘geüpgraded’. De apen hebben ook een paar extra regels gekregen waardoor ze weer terug in het spel kunnen komen. Zo moeten ze bijvoorbeeld een bepaalde handeling volgen om een andere aap weer terug in het spel te krijgen.

 

Bron: In De Buurt Eindhoven