Dat het noodzakelijk is om onze gegevens en gebouwen te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang accepteert iedereen wel. We hebben echter zoveel verschillende combinaties dat het bijna ondoenlijk is deze allemaal uit je hoofd te kennen. Wat het helemaal irritant maakt is dat sommige instanties een minimaal aantal karakters eist, en dan ook nog verplicht om hoofdletters, kleine letters, cijfers én leestekens te gebruiken. En wanneer je het wachtwoord eindelijk uit je hoofd kent moet het al weer gewijzigd worden…

Gelukkig is er een hulpmiddel voorhanden om je wachtwoorden en andere codes te beheren, althans wanneer je over een smartphone beschikt. Er zijn diverse apps voor iPhone en Android toestellen die het leven een stuk eenvoudiger maken wat wachtwoorden betreft. Naast wachtwoorden en PIN codes kun je in zo’n app ook andere belangrijke gegevens opslaan zoals creditcard gegevens, rijbewijs / paspoort nummer en bijvoorbeeld de gegevens van je e-mailaccount.

Zo’n smartphone app werkt met een master wachtwoord of vingerafdruk op toestellen die dit ondersteunen. De meeste apps werken met een opslag of backup in de Cloud, zodat je je geen zorgen hoeft te maken dat je alle wachtwoorden verliest als je smartphone kapot gaat.

De meest bekende apps zijn 1Password, Dashlane en Lastpass. Wat deze drie apps onderscheidt is de mogelijkheid om een zogenaamde extensie in Google Chrome op je computer te installeren zodat je direct over login gegevens kunt beschikken die je in de app hebt opgeslagen.

Wanneer je hulp nodig hebt bij het instellen van een wachtwoorden app op je smartphone of computer ben je bij ons van harte welkom!