Stichting Het Momentum is opgezet door Sylvia Eickholt. Zij was ruim acht jaar mantelzorgster voor haar moeder, die vanwege haar dementie in een verpleeghuis woonde. “In alle jaren van haar ziekte merkte ik steeds weer dat mijn moeder, net als ik, nog altijd écht kon genieten van de momenten dat wij samen waren. Uit ervaring weet ik dus inmiddels dat er nog zoveel mogelijk is tijdens een bezoekje. Dat je iemand echt even kunt terughalen en gelukkig kan maken. Ook al is het maar een moment. Tegelijkertijd heb ik vaak gezien dat helaas het kringetje van vaste bezoekers gaandeweg steeds kleiner wordt bij de meeste bewoners. En dat terwijl bezoek juist zo belangrijk is!” aldus Sylvia.

 

Wat kan er nog wél?

Dit alles bracht haar op het idee om extra bezoekmomenten te creëren met een persoonlijke vrijwilliger voor iedere bewoner, waarvan ook de mantelzorger en zorgmedewerker profijt hebben. Zo is Het Momentum ontstaan, het vrijwilligerscollectief dat kijkt naar wat er nog wél kan met iemand met dementie. Begin 2018 klein gestart in de huiskamer van haar moeder, maar inmiddels al regionaal actief in 5 verpleeghuizen en binnenkort volgen er waarschijnlijk nog 3. De vrijwilligers worden goed voorbereid en begeleid. Drie workshops vooraf en het aanbod van intervisie en persoonlijke contactmomenten maken daar deel van uit.

Een uurtje per week!

Het werven van vrijwilligers gaat heel goed, volgens Sylvia. Haar persoonlijke verhaal en de mooie resultaten overtuigen steeds meer mensen om ook een uurtje per week te besteden aan iemand met dementie. Na de workshops vindt de match plaats in het verpleeghuis naar keuze, met iemand die bij hun past qua interesse of beleving. Ook deze vrijwilligers zullen het gaan merken; als ze meebewegen in het tempo en in de gedachtengang van de bewoner kunnen zij misschien die gedachten nog een beetje volgen. Zo leren ze ‘hun’ bewoner dan weer wat beter kennen. En dat is mooi!

 

Stichting Het Momentum

Sinds afgelopen juni gaat het vrijwilligerscollectief verder als Stichting Het Momentum. Zo willen Sylvia en haar twee medebestuursleden de organisatie zo transparant mogelijk maken en nog meer structureren. Hierbij staat uiteraard het behoud van haar grootste goed voorop: empathie en persoonlijke aandacht voor de medemens met dementie. Dankzij de inzet van de vele vrijwilligers kunnen al veel mensen wekelijks genieten van persoonlijke aandacht. Door te kijken naar wat er nog wél kan, door sociale benadering en door zingeving maken de vrijwilligers voor hen dat moment wat mooier. Het is het streven om zo veel mogelijk mensen met dementie te bereiken en ook voor hen meer persoonlijke aandacht te verzorgen. Gewoon, omdat het kan!

 

Ook interesse?

Bent u ook geïnteresseerd om vrijwilliger te worden? Kijk dan eens op www.hetmomentum.nl/vrijwilligers of neem contact met ons op. U bent van harte welkom!

Bekijk hier ons vorige artikel: “Hypotheker Beekloop!!”