Voor de tweede keer in een paar maanden tijd mogen we in Eindhoven weer naar de stembus. Na de Provinciale Statenverkiezing in maart, is het deze maand de beurt aan Europa.

Dit keer zijn de stembureaus niet op woensdag, maar op donderdag open voor deze verkiezingen. Waar ze over gaan? Bij deze verkiezingen wordt bepaald welke 705 Europarlementariërs in het Europees Parlement mogen. 29 van hen zijn Nederlanders. Zij gaan zich de komende vijf jaar buigen over zaken als: internationale handel, veiligheid, consumentenbescherming, bestrijding van klimaatverandering en economische groei.

Niet zo relevant

Klinkt misschien als een ver van je bed show en zelfs premier Mark Rutte noemde deze verkiezingen in januari in Buitenhof ‘niet zo relevant’ – om daar later gauw op terug te komen. De opkomstcijfers waren  de laatste twintig jaar niet spectaculair. Bij de laatste Europese verkiezingen lag de opkomst in Nederland op 37,3 procent.

Komt er ook weer een kieswijzer?

De verkiezingen worden gehouden van 23 t/m 26 mei 2019. In Nederland kun je op 23 mei jouw stem uitbrengen. Altijd handig om een kieswijzer te kunnen doen voor je naar het stembureau gaat. Doe de StemWijzer en kijk waar jouw voorkeur naar uit gaat.

Waar kun je stemmen?

Er worden in de Eindhoven weer een hoop stembureaus ingericht. De complete lijst komt op 8 mei op de website van de gemeente. Als Eindhovenaar kun je bij elk van deze stembureaus stemmen, je hoeft niet per se naar het stembureau dat op je stempas staat. Op 23 mei kun je tussen 7.30 en 21.00 uur stemmen. De kandidatenlijst wordt komende weken huis aan huis verspreid.

 

Bekijk hier ons vorige artikel: COLUMN: Netflix is amuserend en goed voor je ontwikkeling. www.licht-op-eindhoven.nl/column-netflix