Uitgaansgebied Stratumseind kent een zeer hoge naamsbekendheid in Nederland en staat bekend als de grootste kroegenstraat van het land. Met zo’n 60 kroegen en kleine discotheken is het een bruisend uitgaansleven. Overdag is het erg rustig, maar dat verandert als de zon ondergaat op donderdag, vrijdag en zaterdag.

Van zondag tot en met woensdag is er kalmte. Soms een feestje in een wat vollere kroeg en wat mensen aan de bar die gezamenlijk de week doornemen. Vanaf donderdag gaat het volume omhoog: studentenavond. De piek ligt echter op vrijdagavond en zaterdagavond. Gedurende deze avonden/nacten worden 15.000 feestende bezoekers geteld.

Quadruple Helix op Stratumseind

Dat vraagt om een goede organisatie en bijpassende veiligheid. Natuurlijk is er veel politie op de been. Gemeente Eindhoven zet nu een nieuwe troef in: Quadruple Helix. De lokale overheid werkt hierbij samen met onderwijs, ondernemers en bewoners. Stratumseind is met de technologie geworden tot een Living Lab.

Dat wil zo veel zeggen als dat er met behulp van camera’s en aanvullende software beelden worden geanalyseerd. Het betreft een testfase, waarbij het doel is dat de software optimaal gaat begrijpen en concluderen wat er op de beelden gebeurd. Zo kan snel worden gesignaleerd of er risico’s zijn voor de openbare orde. Hoe? Bekijk de video: