Het Evoluon in Eindhoven is van 30 maart tot en met 3 april het decor van de RoboCup European Open. Dit is een internationaal toernooi voor zelfstandige robots in de disciplines voetbal, zorg en muziek. Naast de wedstrijden zijn er allerlei workshops en demonstraties.

In diverse klasses nemen robots het tegen elkaar op tijdens een internationaal voetbaltoernooi. In de Small Size League gebruiken de deelnemers kleine robots op wieltjes die proberen een golfbal in het doel te krijgen. In de Middle Size League spelen zelfstandig denkende robots van 80 centimeter hoog. In deze klasse werd de Technische Universiteit van Eindhoven (TU/e) al twee keer eerder wereldkampioen.

Voetbal is een populair onderdeel. Daarnaast zijn er nog tal van andere doeleinden waarvoor robots worden gebruikt. Tijdens het evenement is er ook een @Home-league, waarin robots huishoudelijke challenges voor de kiezen krijgen. Ook zijn er diverse workshops en demonstraties, zoals kindercolleges van hoogleraren over robots. Ook kun je leren hoe je zelf een robot bouwt.

Doel van deze toernooien is om te werken aan ontwikkelingen om robotica beschikbaar en betaalbaar te maken voor dienstverlenende doeleinden. Hierbij valt te denken aan robots als huishoudelijke hulp voor senioren. Het evenement is gratis toegankelijk. Kijk op https://www.robocupeuropeanopen.org/ voor meer informatie.