Misschien kan praten met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt je helpen! Stichting Zelfhulp Netwerk Zuidoost-Brabant brengt lotgenoten bij elkaar. Mensen die hetzelfde hebben meegemaakt, begrijpen namelijk vaak beter waar je mee worstelt dan mensen die niet dezelfde ervaring hebben.

Door met elkaar te praten over je ervaringen voel je dat je niet de enige bent. Daarnaast kun je ook praten over de mogelijkheden die er wél zijn, waardoor je krachtiger in het leven kan staan. Wanneer er geen passende groep voor jou te vinden is kan Zelfhulp Netwerk je helpen bij het opzetten van een nieuwe groep.

Deelnemen aan groepen is anoniem en gratis. In de groepen bepalen de deelnemers zelf hoe ze invulling willen geven aan de bijeenkomsten. Zij zijn er dan ook zélf verantwoordelijk voor.

Zelfhulp Netwerk Zuidoost-Brabant

Stichting Zelfhulp Netwerk Zuidoost-Brabant is een organisatie die zelfhulpgroepen ondersteunt. De groepen worden door mensen zelf opgestart en zij bepalen zelf wat het onderwerp van de groep is en hoe de groep invulling krijgt. Het Zelfhulp Netwerk ondersteunt hierin waar nodig. Hetty van Asten, Ondersteuner bij de stichting: “We bieden een training aan voor mensen die een groep willen starten, zorgen voor een geschikte ruimte en helpen mee met de PR. Als je aan wilt sluiten bij een bestaande groep kan dat ook. Je kunt ons dan bellen of mailen en wij helpen je dan met het vinden van de juiste groep”.

Mensen die behoefte hebben aan ondersteuning, maar niet zeker weten of het Zelfhulp Netwerk iets voor hun kan betekenen, worden zeker aangeraden om contact op te nemen. Ze hebben een breed netwerk en kunnen eventueel contact leggen met een andere geschikte organisatie.

Hetty vervolgt: “We hebben meer dan 100 groepen die verspreid over 7 dagen in de week op verschillende locaties actief zijn. Je kunt support krijgen op allerlei vlakken: we hebben groepen rondom lichamelijke en geestelijke gezondheid, rondom verslavingen, maar ook cultuureigen groepen en groepen voor mantelzorgers en naasten.

Bij ons worden de groepen niet begeleid door een “professional”, maar bepalen de deelnemers met elkaar wat zij belangrijk vinden om met elkaar te bespreken. De groepen hebben twee deskundige contactpersonen om het groepsproces te bewaken. Bij inhoudelijke vraagstukken of problemen binnen de groep denken wij mee en zoeken samen met de groep naar passende oplossingen.

 

We kunnen onze hulp alleen aanbieden, omdat we subsidie ontvangen van diverse gemeenten in de regio.

 

Kijk voor meer informatie op de website www.zelfhulpgroep.nl. Telefoon: 040 – 211 83 28 mailadres:[email protected]