Deze rubriek wordt samengesteld door de redactie van E52, het platform dat zich richt op de kracht van innovatie in de regio Eindhoven.

“In tien jaar tijd zo’n duizend nieuwe banen in de medische robottechnologie”, zo zei Maarten Steinbuch onlangs. Maar hoe dan? Volgens de Eindhovense prof. dr. ir. gaat het in de kern om dat de combinatie tussen technologisch onderzoek en ondernemerschap de sleutel tot succes is. Hij heeft er een nieuw bedrijf voor opgericht: Medical Robotic Technologies BV. Gebaseerd op de specialisaties waar deze regio in uitblinkt: mechanica, precisie-mechatronica, robotica.

Medische apparatuur

Uvisio is een van de startups in het nu lopende HighTechXL-programma. Het Russisch/Armeens/Chinese team heeft als missie om veilig zonnen net zo normaal als tandenpoetsen te maken. Een intelligent speldje op je shirt helpt daarbij, door heel persoonlijk aan te geven wanneer het niet meer veilig is om onbeschermd in de zon te blijven. De drijfveer van oprichtster Larisa Kryuchkova is duidelijk: ze had ooit zelf huidkanker. “In Berlijn zijn we begonnen en dat is een goede plek voor je prototype. Maar als je echt wilt gaan produceren en je ontwerp wilt verbeteren, dan moet je in Eindhoven zijn.”

We staan aan het begin van een “gouden eeuw van de robotica”. BrabantKennis deed er onderzoek naar en concludeert dat vooral de regio Eindhoven er goed voor staat. “Het hebben van een positievere houding tegenover robots is een kwestie van gezond boerenverstand.”

Phonebloks

Dave Hakkens studeerde in 2013 cum laude af aan de Design Academy Eindhoven. Zijn beide afstudeerprojecten trokken de nodige belangstelling. Met Phonebloks, zijn ontwerp voor een modulaire telefoon, raakte hij in gesprek met Google en Motorola. Met Precious Plastic – een machine voor het hergebruik van plastic – is hij nu genomineerd voor de Designs of the Year Awards van het Design Museum in Londen.

Brainport

De Technische Universiteit Eindhoven heeft het vaakst onderzoek uitgevoerd in samenwerking met de meest innovatieve bedrijven van de wereld. Dat blijkt uit dan analyse van Clarivate. Het instituut telde sinds 1980 maar liefst 1316 TU/e-publicaties met een co-auteur uit een van de 25 meest innovatieve bedrijven ter wereld. Eindhoven is daarmee 25% succesvoller dan de nummer 2 op de lijst: Harvard.

Duurzame auto

Wederom een TU/e-studententeam dat zich richt op een duurzame auto. Dit keer de studenten van TU/ecomotive, die de komende maanden aan de slag gaan met hun ontwerp van de Lina: een auto die niet uit een stalen buizenframe bestaat, maar uit biologisch afbreekbare vezels, afkomstig van vlasplanten en biocomposiet. (Bijna) volledig afbreekbaar dus.

Het avontuur met zonneauto Stella krijgt mogelijk een commercieel vervolg. Bouwers van de Stella en de Stella Lux, het Solar Team Eindhoven, overwegen een zonneauto op de markt te gaan brengen. De oud-TU/e-studenten hebben daartoe Atlas Technologies BV opgericht. “Als we sneller de energietransitie door willen voeren, dan zijn zonneauto’s een essentieel puzzelstuk.”

Kijk voor meer innovatienieuws op www.e52.nl.