Algemeen

Op social media kun je er niet omheen: memes. We vinden het leuk om de herkenbare plaatjes te delen met vrienden.

Voor mensen die nog niet weten wat een meme is: het is vaak een foto of video van pop culture dingen zoals cartoons, virale video’s of tv shows. Er worden vaak ook verschillende variaties van een meme gemaakt. Het wordt gedeeld op social media en is bedoeld om je te laten lachen. 

 

Waar komt het vandaan?

In 1976 werd het woord meme voor het eerst gebruikt. Richard Dawkins gebruikte het om een cultureel fenomeen of verschijnsel te beschrijven dat vaak wordt gedeeld zodat het verder wordt verspreid.

 

Waarom delen we memes?
De teksten met plaatjes zijn herkenbaar voor ons en daarom delen we ze graag met vrienden. Vaak gaat het ook over dingen waar we het eens mee zijn of juist niet. Door zo’n ironische post te delen weten anderen ook waar we voor staan. Dit vinden vooral de Millennials en Generation Z belangrijk. We worden ook wel eens uitgelachen door memes.  Tegenwoordig maakt Gen Z de Millennials belachelijk door de zijscheiding die ze vaak hebben.

 

Waar komen we memes tegen?

We zien memes vooral op de social media van meme-pagina’s. Bedrijven gebruiken het ook steeds meer, dat heet meme-jacking. Hierbij gebruiken ze dus die trend en leggen ook een relatie met een product of merk. Nu tijdens de verkiezingen zien we ook partijen die hier aan meedoen. Partijen hebben TikTok accounts gemaakt om populairder te worden bij jongeren. Elke maand is er wel weer een nieuwe meme die bij een trend hoort en de volgende maand weer helemaal uit is en niet grappig meer gevonden wordt. Succes met het bijhouden van memes!


Uw reactie
AGENDA

Activiteit doorgeven? Klik hier.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!