Het enige natuurzwembad in Eindhoven; Natuurbad de Ijzeren Man in Tongelre. Maar wist je dat de kuil niet is gegraven met de insteek om daar een zwembad van te maken? Nog een leuk feitje! De plas is vernoemd naar de graafmachine die toen de tijd de grond eruit schepte. 

Rond 1910 werd er aan de Javalaan in Tongelre gegraven, omdat er zand nodig was voor de aanleg van Station Eindhoven en voor de spoorlijn naar Weert. De graafmachine die daarvoor werd gebruikt, werd in de volksmond de Ijzeren Man genoemd. De machine werd op meerdere plekken gebruikt om te graven. Vandaar dat je in velen steden een Ijzeren Man hebt, zoals in Vught, Den Bosch en Weert.

Schaatsen

Tijdens het graven ontstond er meteen een flink gat dat zich vulde met grondwater. In de winter van 1915 werd het alvast gebruikt als schaatsbaan. Compleet met koek-en-zopie kraam.

Apart van elkaar zwemmen

In 1917 werd de Ijzeren Man in gebruik genomen als natuurzwembad. Dat noemden ze destijds een ‘Gemeentelijke Zweminrichting’ met een door een hek gescheiden dames- en herenbad. Vanaf 1954 werd deze de scheiding geleidelijk afgeschaft. Dit begon ermee dat de dames wel naar de herenkant mochten, maar andersom niet.

Later verkocht de gemeente het zwembad. Sindsdien heet het Natuurbad De IJzeren Man Eindhoven. Je kunt er naast zwemmen ook waterfietsen en roeien en er worden regelmatig dancefeesten gegeven. Daarnaast is het zwembad af te huren voor bedrijfsfeesten en bruiloften. Wil je gewoon wat komen drinken op het terras? Kan ook, dan kun je gratis het terras op. Niet stiekem gaan zwemmen dan hé.

 

Bekijk hier ons vorige artikel; SILENT DISCO in Eindhoven!