Op 18 september is het precies 75 jaar geleden dat Eindhoven werd bevrijd na de Tweede Wereldoorlog. De laatste generatie van ooggetuigen is er binnenkort niet meer. Een nieuwe generatie moet dus hun verhalen horen en… doorgeven. Studio040 traint met dat doel Eindhovense scholieren om als online FreedomReporters op pad te gaan.

Lessen uit de oorlog

Welke verbanden zien de FreedomReporters tussen wat er 75 jaar geleden is gebeurd en wat zij zelf anno 2019 om zich heen zien gebeuren? Tegenstellingen en vooroordelen lijken immers steeds groter te worden. Welke lessen zijn er getrokken uit de Tweede Wereldoorlog? Wat kunnen zij zelf in hun eigen leven doen om niet in dezelfde valkuilen te trappen?

Online Storytellers

Studio040 traint de FreedomReporters als online storytellers. De reporters hoeven niet objectief te zijn. Hoe interpreteren zij wat ze zien en welk gedachtenproces brengt dat op gang? Als mobiele reporters maken zij korte impressies voor Instagram en YouTube: de communicatiekanalen van hun eigen generatie. Zo zorgen ze ervoor dat de gebeurtenissen van WOII blijven leven.

September

Van 14 tot 18 september gaan de FreedomReporters op reis naar het Franse Bayeux om daar het bevrijdingsvuur op te halen. In Normandië doen ze verslag van hun bezoeken aan de invasiestranden, Arromanche en Engelse-, Amerikaanse- en Duitse kerkhoven.

In Eindhoven gaan FreedomReporters in gesprek met veteranen en doen ze verslag van een aantal herdenkingen en het Fakkeldefilé op het Stadhuisplein. Het defilé wordt daarnaast live uitgezonden op Studio040.

 

Volg de Freedomreporters!

 

@FreedomReporters2019

Studio040nl

 

Het project #FreedomReporters2019 wordt ondersteund door:

Stichting Borro, V-fonds, Brabant Remembers, Rabobank Eindhoven-Veldhoven en Stichting 18 September.