Op een rustige woensdagochtend, het is vakantie in Eindhoven, stap ik binnen bij Werkplaats Financiën aan de Lassusstraat. Ik besef eigenlijk niet helemaal wat deze stap over de drempel met mij zal doen. Laat staan wat het voor anderen kan betekenen als zij de eerste stap naar hulp en advies bij hun financiële problemen hebben durven zetten. Als het water tot aan hun lippen staat, het twee voor twaalf is, of misschien wel twee over twaalf.

Rond de tafel zitten twee mannen en twee vrouwen. De vergadering zit erop, ze zitten klaar om hun verhaal met mij te delen. Grote harten, luisterende oren. Wars van koude getallen alleen, het gaat hen om het verhaal achter de cijfers. Dat krijgt hier alle aandacht. In een tijd waarin alles snel, digitaal en onpersoonlijker wordt, ontstaat een groot gat. Steeds meer mensen met vragen en problemen voelen zich niet prettig behandeld door gemeente en overheid, snappen de strekking van een brief met grote letters: ‘In naam der Koning’, niet. Het zijn oudere en jongere mensen, alle nationaliteiten door elkaar heen, vrouwen en mannen.

Vraag naar financiële hulp

In 2015 werden zes mensen bij elkaar gebracht door Lumens. De vraag naar hulp bij financiële problemen werd groter en er was behoefte aan specialistische hulp. En vooral tijd om te kunnen luisteren naar de verhalen. Deze zes mensen stonden op, verzamelden hun krachten, expertise en positieve vibes en namen een besluit: Werkplaats Financiën werd geboren! Als ik naar de mensen aan tafel kijk dan zie ik gemotiveerde blikken, mensen die iets voor anderen willen betekenen. Vanuit hun eigen verhaal, expertise en mogelijkheden. Hun achtergrond is divers. Jessica was afgekeurd, de muren kwamen op haar af, en hier komt ze weer helemaal tot leven en heeft ze echt het gevoel dat ze iets kan betekenen voor anderen. Chantal is de coördinator van de Werkplaats en komt uit een soortgelijke situatie. Met niet te stoppen energie en de wil om anderen bij te staan, is zij het die een veilige plekken maakt waar je helemaal jou kunt zijn en waar je met je verhaal welkom bent. Pim liep rond in een wereld vol goedgevulde pakken en vroeg zich steeds meer af of hij niet iets beters kon doen met zijn dagen. En zo geschiedde. Maarten reist door Nederland en leert professionals hoe je mensen met financiële uitdagingen het beste kunt helpen. Hij is de schrijver van het Manifest dat mede ten grondslag ligt aan deze mooie organisatie. Hij ziet, schrijft, deelt en inspireert. Zij vormen samen een deel van de klankbordgroep van de Werkplaats Financiën.

Welkom

Iedereen is welkom op een van de vijf locaties in Eindhoven. Er is een inloopspreekuur en daarna word je verder geholpen of doorverwezen naar een van de andere organisaties waar Werkplaats Financiën mee samenwerkt. De schaamte is er. Bij de mensen die er financieel niet meer uitkomen of verloren raken in de bureaucratie. Het aantal mensen met financiële problemen groeit ook, en er is tegelijkertijd meer aandacht voor hen. Ze worden zichtbaarder. Financiële problemen inventariseren is de eerste stap, maar het gaat eigenlijk om de vraag hierachter. Waar worstelen mensen echt mee? Daar achter komen en hen dan actief doorverwijzen. Dat is pas duurzame hulpverlening. Daar geloven ze in. Dagelijks lopen er inwoners binnen met stress, verdriet, boosheid. Mensen die shocking klem zitten in het systeem dat tegenwoordig ook wel de schuldenindustrie genoemd wordt. De uitdaging is hoe kun je de gedachte ‘Het kan niet’ ombuigen naar ‘Hoe kan het wel’. De vier mensen van de Werkplaats kijken me aan, het verhaal is rond en ja er zijn dringend nieuwe vrijwilligers nodig. Mensen die goed kunnen luisteren, met het hart op de juiste plek, die de anderen kunnen laten zoals ze zijn. Je moet weten dat de sfeer in de Werkplaatsen open en energiek is. Er wordt veel gelachen en je kunt altijd je verhaal bij een van je collega’s kwijt. Nou? Waar wacht je op? Dit is een prachtplek waar je iets kunt betekenen voor anderen. Voor de mensen van en voor de stad, voor het team, en voor jezelf. Ik geloof in deze formule. Het werkt! Heb jij acht uur per week tijd voor deze prachtige organisatie? Wil je samen met een sprankelend, energiek en positief team het verschil maken? Meld je dan aan als vrijwilliger via de e-mail. Of loop eens binnen bij een van de locaties.

 

Op www.werkplaatsfinancienxl.nl vind je de openingstijden.