Social media, we kunnen er niet meer omheen. Het feit dat jij dit nu leest, bewijst het weer. Want hoe ben jij hier terecht gekomen? Internet? Facebook? Instagram dan? Een avondje uit met vriendinnen, verandert al gauw in een snapchat-sessie om de buitenwereld te laten zien hoe leuk het is. Een harde realiteit, maar wel de waarheid. Wij zijn allemaal verslaafd aan social media.

Onmisbaar geworden

Ik kan er zelf ook niet om heen hoor! In mijn puberteit begon social media ook steeds populairder en vooral belangrijker te worden. Ik word al gek bij het idee als ik niet 24/7 bereikbaar kan zijn. Bang dat iemand me toch nodig heeft of dat ik leuke dingen of belangrijk nieuws mis. Ik check om de zoveel minuten mijn social media, terwijl dat echt niet altijd nodig is. Mijn nichtje van 13 heeft ook Instagram, ja dat is gewoon normaal tegenwoordig. Deze bijna-pubers kunnen nog geen tosti bakken, maar weten wel hoe zij zichzelf moeten profileren op social media. Met uitzondering van Shane Kluivert natuurlijk, hij kan het allebei.

Maar er zitten ook voordelen aan gebonden

Het gaat erom dat we niks willen missen, we willen niet buitengesloten worden. Want zodra wij niet meer reageren, worden we er ook niet meer bij betrokken. En zo’n gek idee is dat eigenlijk niet. Oké, ik ben het eens met het feit dat onze levens niet volledig uit social media hoeven te bestaan. Maar ik kan er ook voordelen in zien! Een paar jaar geleden ging ik voor het eerst op vakantie zonder mijn ouders. Ik vond het super spannend en was echt bang dat ik heimwee naar huis zou krijgen. Maar gelukkig had ik de mogelijkheid om iedere dag te Facetimen. Gewoon even tien minuutjes, als ik terugkwam van het strand en even op de kamer was.

Hoe populair is backpacken tegenwoordig, iedereen wil zoveel mogelijk van de wereld zien. En terecht! Maar hoe fijn is het dan om van hen te horen. Daarnaast heb ik ook vrienden en familie die (een lange periode) in het buitenland wonen. Het is dan toch superfijn om te weten wat er allemaal afspeelt in hun levens. Om nog even door te gaan op het ‘in contact blijven met’. 33,4% van de ouderen boven 75 jaar zit op social media. En ik denk dat dit voor sommige ouderen alleen maar goed is, aangezien eenzaamheid een grote rol speelt onder de meesten.

 

Ik ben me ervan bewust wat voor ellende social media óók met zich mee kan brengen. Maar we lezen altijd al negatieve berichten op internet, dus ja… In contact zijn met mensen is belangrijk en voelt fijn. Of dat nou in real-life is of op social media. We moeten er alleen nog een goede tussenweg in vinden. Het belangrijkste is om tijd en aandacht te geven aan je loved ones!