Pasen. Het moment dat paashazen rondlopen om paaseieren te verstoppen en donzen kuikentjes in rijen gestald worden op de vensterbank. Iets wat eigenlijk helemaal niks met Pasen te maken heeft. 

Dus daar horen geen Paasbrood of Paasbrunch bij of iets anders wat keurig is ingevoerd in de loop der tijd om er ook even een commercieel feest van te maken. Maar het zit mij niet in de weg hoor. Er is niets mis met lekker eten, donzen kuikentjes en ander geel gedoe, het zijn juist gezellige voorjaarstaferelen! Velen hebben geen idee waar Pasen eigenlijk voor staat, ook ik heb eerst even moeten Googlen. Wikipedia: “In de christelijke traditie is Pasen, of ook wel het paasfeest, het belangrijkste liturgische feest. Op Goede Vrijdag, de vrijdag voor Pasen, herdenken christenen het lijden en de kruisdood van Jezus en met Pasen vieren zij zijn opstanding, ook wel verrijzenis genoemd, uit de dood.” Dus als ik het goed begrijp is Jezus gekruisigd op Witte Donderdag, herdacht op Goede Vrijdag en weer opgestaan uit de dood op de Paaszondag. Maar wat Paasmaandag, en dus Tweede Paasdag, inhoudt weet ik nog niet. Waarschijnlijk hebben we dat zelf ingevoerd, net zoals Tweede Kerstdag.

Maar wat hebben eieren dan met Pasen te maken?

Paaseieren. Je struikelt er zowat over als je deze weken een winkel binnenkomt. Je hebt nu ook een speciaal zelfschep paaseitjesschap. Geweldig. Ik lust namelijk alleen witte paaseitjes. Nu hoef ik niet meer in het schaaltje te kijken welke kleur ik moet hebben. Nee, ik kan met een gerust hart een paasei uit mijn eigen schaaltje pakken. Heerlijke witte paaseieren. Toen het christendom zich in Europa vestigde, kwam het ook in aanraking met de hier aanwezige lentefeesten. In die lentefeesten had het ei een belangrijke plek. Eieren verwijzen naar het begin van het nieuwe seizoen, naar vruchtbaarheid, naar de lente dus. Zo zijn er verhalen overgeleverd van mensen die eieren in de boom hingen om zo de komst van de lente te vieren.

Het is gewoon een leuke feestdag!

Soms hoor ik mensen om mij heen verzuchten waarom al die commerciële troep rondom het paasfeest zo nodig moet. Het draait toch om de opstanding van Jezus. Ik kan me dat goed indenken. Maar je legt in de winkel niet zo makkelijk een zakje kruisjes of chocolade-Jezus neer? Geef mij dan maar witte chocolade-eitjes!

Trouwens, bij een goed feest horen lekkernijen, dus is er niets mis met wat er nu aan eten aangeboden wordt. Als je zou hebben gevast, geniet je daar straks zelfs extra van. Maar misschien wordt het wel tijd, dat bij het Paasfeest het beeld van dat ei meer wordt benut. Gelukkig hoef ik dit jaar niet te werken, want ik verheug mij er nu al op om alle zelf geschilderde en gekleurde paaseieren in de tuin te verstoppen, zodat al mijn neefjes en nichtjes deze even later kunnen gaan zoeken. Lekker weer, heerlijk lunchen en vol gezelligheid, wat een top feest!

Fijn Pasen allemaal!!