Sinds een paar jaar geleden is Netflix niet meer weg te denken uit ons leven. Bingewatching is niet meer iets om je voor te schamen, maar juist goede vrijetijdsbesteding. Inmiddels zijn er ter wereld al 75 miljoen leden. In Nederland groeit het aantal leden met de dag met ouderen, jongeren én kinderen. De laatste categorie is een geval apart: veel ouders vinden het namelijk moeilijk in te schatten hoeveel en naar welke series kinderen mogen kijken. Is Netflix eigenlijk wel goed voor de algemene ontwikkeling? Kunnen ze niet beter een boek lezen?

Veel jeugd gebruiken het argument dat Netflix wél leerzaam is en dat ze niet zomaar breinloos naar de tv zitten te staren. Bij de oudere generatie hebben tv-series (nog) geen goede reputatie. Boeken bevatten veel meer informatie en zijn belangrijker voor je algemene ontwikkeling. Maar op Netflix staan voldoende films en series die een belangrijke boodschap hebben of gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen. Voor kleine kinderen staan er genoeg series op die educatief zijn en aansporen om bijvoorbeeld buiten te gaan spelen of te gaan sporten. Ook voor jongeren zijn veel series en films goed voor de algemene ontwikkeling. Terwijl velen denken dat ik naar een tv-scherm staar zonder dat ik er beter van wordt, leer ik soms meer dan dat ik ooit op school zal leren.

Leerzame series

Making a Murderer laat mij het rechtssysteem in de Verenigde Staten zien en Suits laat zien hoe het eraan toe gaat in de businesswereld. Sherlock vertelt mij het verhaal van de detective Sherlock Holmes, maar in het moderne Londen en Hidden Figures laat zien hoe erg de kleurlingen vroeger onderdrukt en gediscrimineerd werden. Zo kan ik nog wel even door hoor… Series verrijken het brein meer dan men denkt. Deze aspecten van algemene ontwikkeling leer je niet in de les. Over de Nederlandse geschiedenis hoor je bijna geen kwaad, maar alleen succes verhalen. Dat terwijl ook de Nederlanders bloed op hun handen hebben van daden die zij in het verleden hebben verricht. Ook al is het entertainment, dit betekent niet dat het totaal geen effect heeft op hoe wij leven en wat wij ervan leren.

Dus laat mij alsjeblieft Netflix kijken en realiseer dat dit geen nutteloze tijdsbesteding is. Net zoals vele anderen vind ik het niet alleen amuserend. Ik merk ook in het echte leven dat ik aspecten van series herinner en kan gebruiken. Dankjewel Netflix!

 

Bekijk hier ons vorige artikel: 4x high tea in Eindhoven voor moederdag. www.licht-op-eindhoven.nl/moederdag-hightea