Deze keer: steeds meer mensen laten hun lippen opvullen met fillers. Ook minderjarigen kunnen het gemakkelijk laten doen in illegale klinieken. Met open mond heb ik gekeken naar de NOS Stories over de lipfillers. En dat was zeker niet uit bewondering. Eerder verwondering.

‘ZULU-LIPPEN’

Als ik terugdenk aan toen ik de Instagram en Duckface leeftijd had, waren dikke lippen vooral leuk om grappen over te maken. Tot vervelends toe moest ik de ‘zulu-lippen’ grap, waarbij je je tong een klein beetje uitstak en om je bovenlip krulde, aanzien. Er was altijd wel een grapjas die dat moest doen als ik in de buurt was. Dan riep hij met een slecht Surinaams accent ‘Zulu lippuh man’. Al zijn volgelingen lachten dan als op commando mee, een beetje zoals die hyena’s uit The Lion King.

LIPFILLERS

Fast forward naar deze eeuw, waarin ineens iedereen dikke lippen wil. Minderjarige meisjes zien lipfillers als een logische oplossing voor hun ‘liploosheid’. Toen ik 17 was, was ik ‘gewoon’ een lelijk eendje met een enorme beugel. Ik mocht niet eens kauwgom eten met al dat zilverwerk in mijn mond, laat staan een overdosis fillers.

ALS EEN EEND DE KLINIEK UIT

Ik ben niet naief, ik weet dat alle jonge meisjes de helft van hun puberleven ronddwalen op Youtube en Instagram. Ik weet ook dat ze daar geen poezenfilmpjes kijken. Tegenwoordig draait alles immers om influencers. En die influencers vertellen dat het allemaal heel gewoon is om tijdens de lunchpauze even de lipjes bij te vullen, om vervolgens als een eend weer uit de kliniek te wandelen. Het is een generatiedingetje en ik weet dat ik met mijn tijd mee moet gaan. Maar ik gruwel  alleen al bij de gedachte. Ik hoop later echt dat mijn dochter nog lekker lang met poppen wil spelen en ondersteboven aan het klimrek wil hangen. En dat als ze dan straks toch op Insta zit, ze dan vooral mensen volgt die hun zakgeld niet verspillen aan een vage Truus die in haar washok een naald door je bovenlip jast. Ondertussen zet ik Jij bent goed zoals je bent van Kinderen voor Kinderen maar weer op en galm dat vrolijk en extra luid mee!

Iedereen heeft zijn eigen kernmerken dat een persoon mooi maakt en je zult overal ergens een beetje onzeker over zijn. Maar dat is normaal. Ik sta persoonlijk niet helemaal achter dit generatiedingetje, je bent mooi zoals je bent, geloof me!!