Al fietsend een appje sturen of snel een telefoontje plegen in de auto. Zelfs de standvastige ‘Ik doe dat nooit’ mensen hebben dit óóit een keer gedaan. Niet slim als je er nu over nadenkt, toch wordt het wel gedaan. Daarom heeft minister Cora van Nieuwenhuizen een wetsvoorstel ingediend voor een boetebedrag. Vanaf 1 juli 2019 krijgen fietsers een boete van 95 euro en betaalt een automobilist 240 euro. Een flinke boete dus, maar terecht! Want sommigen hebben niet door wat voor gevaarlijke situaties zij creëren in het verkeer.

Zo heb je fietsers die keurig rechts fietsen op een fietspad. Dan besluiten snel een appje te sturen en ineens aan de linkerkant fietsen, omdat zij niet meer op letten. Waardoor zowel fietsers als scooters vol op de rem moeten, aangezien zij hadden verwacht dat deze keurig, rechts fietsende man wel rechts zou blijven fietsen. Daar lig je dan in de berm met je scootertje en een kapotte telefoon…

Nu ben ik zelf ook maar een meisje van 1,58 mtr met net 2 jaar mijn rijbewijs, maar ik zet mijn stoel altijd omhoog zodat ik zie wat er gebeurt. Maar je hebt ook typetjes die net hun rijbewijs hebben gehaald. De stoel op standje ‘ik ga op de achterbank zitten’ en de leuning op standje ‘ik wil naar de lucht kijken’ hebben staan en overal zo snel mogelijk heen knallen met de volumeknop op 100 en steeds van liedje switchen. Vaak hebben zij geen flauw benul van wat er precies voorbij fietst, rijdt of loopt, aangezien zij liever op Spotify van nummer veranderen en voorbij vliegende vogels bekijken. Gek hè, dat deze net beginnende doelgroep een risico zijn op de weg.

Daarnaast heb je ook automobilisten die op een 80 km weg ineens 50 km gaan rijden. Om de voorzichtige rijders even achterwege te laten, vaak zijn het de automobilisten, die op Snapchat even willen laten weten waar ze naar toe gaan, de schuldigen. Levensgevaarlijk als je het mij vraagt, aangezien ik verwacht dat er gewoon 80 km wordt gereden. Daarnaast zorgt het er ook nog eens voor dat ik tien minuten later op bestemming kom.

Ik moet toegeven dat ik mijzelf er ook wel eens op heb betrapt, maar laten we er nu met z’n allen voor zorgen dat we geen gevaarlijke situaties meer creëren in het verkeer. Dan kunnen onze spaarcentjes ook gewoon op de bank blijven staan! Win-win situatie voor iedereen! En goed opletten, want als ik je de volgende keer tegenkom in het verkeer ga ik zwaaien in plaats van appen. Tot dan!