SIRE (Stichting Ideële Reclame) lanceert haar nieuwe campagne #DOESLIEF. SIRE wil Nederlanders aan het denken zetten over hoe we dagelijks met elkaar omgaan. De campagne confronteert Nederland met groot en klein onaardig gedrag. En ik ben echt een voorstander van deze campagne, want we zijn af en toe zo ontzettend gemeen tegen elkaar.

Onaardig

We zijn steeds minder aardig tegen elkaar. Van bumperkleven, het negeren van een caissière in de supermarkt, het treiteren van OV-medewerkers tot burenruzies, schelden en haatberichten op social media. Een onderzoek heeft ook laten zien dat 49% van de Nederlanders vindt dat Nederland de verkeerde kant op gaat en ziet dat de samenleving harder wordt. Want kijk eens om je heen, het gebeurt namelijk echt elke dag. Vaak hebben mensen hun onaardige gedrag niet eens door. En eigenlijk zijn wij allemaal hypocriet bezig, want niemand vind het toch leuk als iemand onaardig doet? Waarom doen wij dan ook zo tegen mensen?

Een ongezellige samenleving

Er gebeuren de laatste tijd zoveel nare dingen in de wereld. Wekelijks komen er beelden vrij van vechtpartijen tussen jongeren en mijn Facebook stroomt vol met filmpjes van dieren die mishandelt worden. Het is absurd hoe we omgaan met elkaar. Als je ziet hoe geweld en terrorisme tegenwoordig een grote rol speelt in onze samenleving, dan kun je jezelf best afvragen waar wij in godsnaam mee bezig zijn. Ik voel nog steeds veel boosheid en verdriet als ik terug denk aan de gebeurtenis afgelopen maandag in Utrecht. Het is nog steeds niet zeker of hier een terroristisch motief achter zit, maar laten we voorop stellen dat dit nooit had mogen gebeuren. Waar zijn we mee bezig? Wat lost het op? Het geweld is de afgelopen jaren in zo’n grote mate toegenomen, zowel in Nederland als in alle andere landen in de wereld, dat ik goed begrijp dat mensen bang zijn.

Een beter leven begint bij jezelf

Grote, massale problemen, zoals de aanslagen zijn niet te stoppen. Maar ik geloof er heilig in dat een beter leven bij jezelf begint. Vaak hebben wij zelf niet door dat een flauwe opmerking kwetsend kan zijn voor een ander of dat mensen zich gaan afvragen wat zij fout hebben gedaan als zij worden genegeerd. Het is vaak een simpel gebaar dat het verschil kan maken in aardig of onaardig gedrag. Denk bijvoorbeeld aan een ‘hoi’ als je aan de beurt bent in de supermarkt of een glimlach als een buurman langs loopt. Uit onderzoek is gebleken dat velen vinden dat zij ook aardiger kunnen zijn, maar alleen als de ander ook aardig doet. Maar nogmaals, een beter leven begint toch echt bij jezelf. Want geloof mij, op het moment dat jij aardig bent voor de mensen om je heen, zullen zij ook aardig doen tegen jou.

 

Met de #DOESLIEF campagne hoopt SIRE dat mensen zich realiseren dat onaardig gedrag nergens voor nodig en kwetsend kan zijn voor de ander. Met het ontwapenende ‘DOESLIEF’ spoort SIRE Nederlanders aan om elkaar met één woord aan te spreken op onaardig gedrag. Daarmee willen zij Nederland een beetje mooier en liever maken. Dus voor al mijn vriendjes en vriendinnetjes, mijn lieve familie en collega’s, mijn buren en alle onbekende mensen die ik tegenkom, sorry voor de keren dat ik onaardig ben geweest. Ik zal erop letten en mijn steentje bijdragen aan een mooier en liever Nederland.