Al mijn medestudenten, maar ook alle mama’s en papa’s, weten waar ik het nu over heb; de enorme schooldruk. Uit onderzoeken is gebleken dat onze Nederlandse jongeren gelukkig zijn, maar wel veel schoolstress ervaren. En dat is ook nog niet eens zo gek, gezien de hoeveelheid huiswerk en toetsen. Maar ook alle keuzes die je moet maken gedurende de jaren, want uiteindelijk moet je ook een keer gaan werken.

Alle stress begint eigenlijk al op de basisschool, met het voorlopige advies van de juf of meester, ga je op zoek gaan naar de juiste middelbare school. En dat is lastig als je maar liefst vijf middelbare scholen in de buurt hebt zitten. Daarnaast zorgt de cito ook voor stress, omdat je natuurlijk wel het niveau wilt halen van die ene middelbare school waar jij je goed bij voelt. Eenmaal op de middelbare school wordt het niet beter. Je wordt overladen met huiswerk en toetsen, waar je waarschijnlijk nog ontzettend aan moet wennen. Vervolgens zul je een richting moeten kiezen, maar wat nou als je nog helemaal niet weet wat je later wilt gaan doen? Naar mate het eindexamenjaar nadert, wordt het steeds spannender. Want 1: je moet je diploma zien te behalen en 2: welke vervolgopleiding ga je daarna dan doen?

Het komt dan ook steeds vaker voor dat veel studenten na het eerste jaar van hun vervolgopleiding stoppen, omdat ze de verkeerde keuzes hebben gemaakt. Het is namelijk ook ontzettend moeilijk om een keuze te maken, vooral als er ontelbaar veel opleidingen en beroepen worden aangeboden en je tot je 76e door moet werken. Tegen die tijd, waarschijnlijk nog wel langer.

Soms zorgen de eisen van school of de verwachtingen van de ouders ervoor dat de druk nog hoger ligt. De schooldruk begint nu langzamerhand wel een issue te worden, vooral omdat de druk waarschijnlijk alleen maar erger wordt. Het is daarom belangrijk dat je keuzes maakt waar je achterstaat en de dingen doet die je oprecht leuk vindt. Laat verwachtingen van school, je ouders en vooral die van jezelf achterwege. Want het is belangrijk dat je kiest waar jij gelukkig van wordt, want geloof me, je moet nog héél lang werken. Oh ja, en vergeet vooral geen leuke dingen te doen!