EINDHOVEN – De vijfde editie van DOCfeed in TAC Eindhoven biedt een bont pallet aan nieuwe films en documentaires. Zestig buitenlandse makers zijn er van 22 tot en met 25 februari te gast. De kunstredactie van het Eindhovens Dagblad zette een aantal hoogtepunten op een rij.

Afbeeldingsresultaat voor docfeed eindhoven

Retrospective Rob Rombout (1953)

,,Wereldberoemd”, juicht DOCfeed-baas Frans Mouws. ,,Behalve dan in Nederland.” Hij heeft het over onafhankelijk filmmaker Rob Rombout, tevens oprichter en docent van de ‘mobiele’ filmschool Doc Nomads. De Amsterdammer, woonachtig in Brussel, is de hoofdgast van DOCfeed. Rombout maakte zo’n 35 films. Acht daarvan zijn dit weekend in Eindhoven te zien. Hieronder een portret van de jonge Nederlandse schrijver Joost de Vries en The Azores of Madredeus (rond de bekende Portugese muziekgroep Madredeus). Zijn nieuwste documentaire is On the track of Robert van Gulick, over de detectiveschrijver Robert van Gulik (1910-1967).

De ‘fable dust’ van Strijp-S
Bosschenaar Niels Duffhuës (1973) werd in de jaren 90 bekend als lid van de Osse metalband The Gathering en later als singer-songwriter van donkere verhalende liedjes in de stijl van Nick Cave, Lou Reed en Tom Waits. Tegenwoordig maakt hij ook kunstfilms. Met ‘Niels Duffhues’ Fable Dust’ geeft de multi-instrumentalist filmconcerten van een halfuur. Onderdeel van dat halfuur is een nieuwe film van tien minuten over twee gebouwen op Strijp-S: Klokgebouw en Microlab. ,,Mijn films hebben een landschappelijke benadering die ook toepasbaar is op gebouwen. Door Klokgebouw Cultuurhallen en Park Strijp Beheer ben ik gevraagd om een film te maken, waarin ook het ‘nu’ zichtbaar is. Klokgebouw en Microlab zijn twee gebouwen die qua architectuur zeer uitgesproken zijn en qua ontwikkeling in verschillende stadia zitten. Klokgebouw is al wat verder en wat minder rauw dan in het begin, wat meer ‘geïnstitutionaliseerd’. Microlab is een jong bedrijf waar ook nog een bepaalde rauwheid en ontwikkeling te vinden is. Waar men ook nog echt aan het bouwen is en waar de energie van jonge mensen te vinden is.”

Te zien op zondag: 13.45 uur

Genezing via film?
In 1997 werd Aagje Folkerts aangehouden, in Engeland, op verdenking van jarenlang seksueel misbruik van minderjarigen. Ze werd uitgeleverd aan Nederland en twee jaar later veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. Dat gold ook voor Sipke Vrieswijk, de leider van de religieuze sekte Gemeente Gods waar Folkerts lid van was.
Haar dochter Marijke was acht toen haar moeder het gezin verliet en sindsdien heeft ze nooit contact met haar gehad. Maar ze wil toch wel graag – als iedereen – haar leven in een verhaal gieten. In de film De Hoofdvrouw kijk je via Marijke hoe het zover heeft kunnen komen. Regisseur Hester Overmars: ,,Marijke lijdt het meest onder het feit dat ze letterlijk en figuurlijk sprakeloos is. Daar wil ze verandering in aanbrengen middels deze film. Ik, verhalenverteller van beroep, krijg de kans om te onderzoeken of ‘genezing’ via een film mogelijk is.”

De Hoofdvrouw is te zien op vrijdag: 17.30 en 21.40 uur.

Rond het kampvuur
In de donkere ruimte staat aan de ene kant IkEgo (Eindhovenaar Arnoud Rigter). Aan de andere kant heeft YouEcho (Frans van Gastel) plaatsgenomen achter talloze muziekinstrumenten. Aan de andere twee zijdes van de ruimte zit het publiek, met koptelefoons op. En dat krijgt een 15 minuten durende presentatie voorgeschoteld, vol muziek, poëzie en projecties. ,,Je ploft in een wondere wereld”, aldus Rigter en: ,,Het heeft ook iets van een kampvuur waar je met z’n allen omheen zit. Heel fijn.”

IkEgo is te zien op zaterdag, tussen 14-18 uur.

En ook nog:
Van de tientallen nieuwe films op het festival komt zo’n 20 procent uit Nederland, de rest uit het buitenland. Een selectie:

  • I love my muslim van Marjolein Busstra. Over de onwaarschijnlijke liefde tussen Carla, een 62-jarige vrouw uit Amsterdam-Noord en Fouad, een 33-jarige Libische vrijheidsstrijder. Carla doorbreekt met haar no-nonsense instelling de spanning die rondom moslims heerst. Vrijdag 16.30 uur.
  • I’m not afraid. Documentaire van de Jordanees/Amsterdamse filmmaker Fadi Hindash. De 71-jarige Nederlandse psychiater Frederik Polak is bezig met de voorbereiding van euthanasie op een van zijn patiënten. Vrijdag 16.30 uur.
  • Guidance through the black hole: Bosnische dichter staat op het punt na veertig jaar Londen terug te keren naar zijn geliefde Banja Luka. Maar dat loopt even anders. Tamelijk absurde film. Zaterdag 21.30 uur.
  • Going to Santiago in blind faith. Documentaire van twee Brabantse makers over een pelgrimstocht naar Santiago met een groep blinden en slechtzienden. Zaterdag 16.30 uur.
  • DOCedu: nieuw educatieprogramma van DOCfeed. Zeven jonge Brabantse filmmakers werkten vier maanden lang aan een korte film. De films gaan over Brabant, onder meer over het Sinterklaasbombardement op Strijp-S en een Elvis-imitator. Zaterdag 13.15 uur.

Bron: Eindhovens Dagblad